6 punkter att bocka av innan en tur

april 08, 2016

Som jag nämnt förut så tycker jag om att blicka framåt och jag föreställer mig hur björkknopparna sakteligen slår ut och hur den mjuka mossan sprider sommardofter i skogslandet. Och i förebyggande syfte tänkte jag här dela med mig av 6 punkter som jag tycker är extra viktigt att tänka på nu innan vandringssäsongen drar igång på riktigt.

1. VANDRA INTE I NYINKÖPTA KÄNGOR

Det här får man höra titt som tätt, men det går inte att säga det för många gånger. Det är mycket som kan bli fel om du inte har gått in dina kängor innan du sticker iväg med packningen långt ut i skogen eller på fjället; a) det kanske kännas som att det är rätt storlek inne i butiken men när du väl har gått efter stigen i några kilometer och fötterna svällt lite av värmen så finns risken att du upptäcker att du skulle ha tagit en storlek större. b) om kängan fortfarande är fabriksstela så är risken för skavsår väldigt stor. Det spelar egentligen ingen roll om du läst på om att ha dubbla strumpor. c) vissa kängor är av ett material som kanske inte behöver någon vidare skötsel men köper du en läderkänga t.ex, så är det alltid en fördel att ha smort in de några dagar innan för att mjuka upp och förbättra vattentätheten.

2. KOM IHÅG PANNLAMPAN - OCH ATT HA BATTERI I DEN!

Man lär sig av sina misstag, brukar man säga. Det är lätt hänt att man missar att packa pannlampan eftersom att det ofta är dagsljus när man ger sig iväg. Eller så är man duktig och har med sig pannlampan, men när den ska till att användas så lyser den dåligt eller rent av slocknar. Pannlampan är en av de viktigaste prylarna att packa i väskan just för att den behövs vid så många tillfällen. Trots att det är ljust väldigt länge under sommarhalvåret så är ofta ljuset skumt inne i tältet eller längst ner i ryggsäcken. Du kommer att behöva den oftare än du tror, och vid tillfällen du inte riktigt hade tänkt på.

3. KOLLA VÄDERLEKSRAPPORTEN INNAN TUREN

Vädret kan vi aldrig rå på, men att planera och kolla väderleken dagarna innan kan rädda hela turen. Som bekant så kan vädret skifta på några få minuter i fjällvärlden och i skogslandet kan det mer handla om hur vädret sett ut den senaste veckan. Att vara förberedd på regn eller hård vind och packa rätt kläder för dessa förhållanden är många gånger av stor betydelse för om turen blir lyckad eller inte. Ser det kanske ut som att det ska regna 3 av 3 dagar? Fundera då på om det är värt att åka ut överhuvudtaget. Vandrar du istället under trädgränsen så kan det vara klokt att ta reda på om det regnat något överhuvudtaget de senaste dagarna. Är det torrt i marken? Är det smart att göra upp en eld i riset bara för att det är mysigt?

4. PLANERA DAGSETAPPERNA UTEFTER FÖRMÅGA OCH INTE FÖR ATT KUNNA SKRYTA PÅ FACEBOOK

Det är väldigt lätt att överskatta hur terrängen ser ut och framför allt sin egen förmåga att röra sig i terrängen. Jag har alltid en klocka som räknar min medelhastighet och det spelar nästan ingen roll om jag bär ryggsäck, skidar med pulka eller tar mig fram på annat vis så hamnar hastigheten på 3km/h. Och då kan det vara rätt plant, ändå, och känslan kan vara att "nu har det väl ändå gått rätt fort, va?". Det är väldigt viktigt att kunna läsa av en karta och beräkna hur långt man tror att man tar sig varje dag och att man under längre turer även planerar in vilodagar. Friluftsliv ska inte handla om att ta sig längst eller hinna fram fortast, enligt mig, utan jag tycker att behållningen av en tur får du när du hunnit ta riktigt djupa andetag och mest inte gjort någonting. I naturen ska inte ordet stress finnas till. Du ska komma hem och kunna berätta om dofterna, ljuden och den lilla ekorren som var nära på att springa in i dig.

5. PACKA SMART OCH FÖRUTSEENDE

Friluftsliv kan vara lite av en materialsport, men vissa produkter är helt enkelt ett måste för att göra turen så lättsam och trevlig som möjligt. Dry bags (eller vattentäta påsar) är ett måste när du packar inför turen därför att a) de hjälper dig att organisera dina prylar genom att du kan stoppa alla hygienartiklar i en påse, allt du behöver för kvällen i en annan, förstärkningsplagg i den tredje osv. Detta underlättar väsentligt när du letar något som annars skulle ha kunnat hamnat längst ner i ryggsäcken. b) du förhindrar att ditt sov-underställ eller ombyte blir blött om det regnar och vattendropparna letar sig in i ryggsäcken. Eller om olyckan skulle vara framme och du faller omkull i ett vattendrag.
Detta gäller inte bara för vandring med ryggsäck utan jag använder även mina dry bags i pulkan vinter för att undvika några onödiga missöden.

6. GLÖM INTE FÖRSTA HJÄLPEN

Det här vill jag ska vara en självklarhet, även på dagsturen. Det är så lätt hänt att man snubblar och får ett skrapsår, skär sig lite med kniven eller drabbas av något så vanligt som huvudvärk. Det finns så många olika smidiga förpackningar idag som inte tar så mycket plats i packningen att det inte ska behöva vara en fråga om vikt eller stolthet. Visst är det smidigare att snabbt sätta på ett plåster istället för att leta ett löv att vira silvertejp runt?!

Du Kanske Också Gillar

2 kommentarer

  1. Ser fram emot att bli medbjuden på tur inom snar framtid alltså! Blir så himla inspirerad av dina inlägg och längtar som en tok efter fjäll och natur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. MEN JA! Du får jättegärna hänga med mig på en tur om du åker hem till Stornäs. Jag lovar att jag planerar och styr upp allt! Eller så tar en tur i Piteå om du har "ledigt" någon helg :)

      Radera