Sveriges 10 längsta vandringsleder

mars 27, 2016

Här i norra Sverige är det full vinter fortfarande, om än att det just idag är 6 plusgrader och blåsigt vilket kommer att göra stor skillnad i snömängden. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka på de kommande månaderna av snöfria marker och alla oändliga möjligheter till äventyr.

Eftersom att jag är ganska duktig på att drömma så kommer här en lista på Sveriges 10 längsta vandringsleder. Och som vanligt hoppas jag kunna beta av några av de innan jag dör.


Sörmlandsleden, 1000km (sormlandsleden.se)
Listans första led är också en av Sveriges längsta leder. Här får du allt ifrån öppna landskap, vildmark, sjöar och kustland. Att vandra etapper av denna led är mycket populärt och i stor utsträckning är leden mycket väl utmärkt med orangea markeringar och spänger över våta områden. Här kan du även finna skyltar med information om sevärdheter.

Höglandsleden, 454km 
(svenskaturistforeningen.se/leder/hoglandsleden)
Denna led går igenom de Småländska skogarna med flera kulturhistoriska sträckor. Vissa delar ligger i områden med stora chanser till att se vilda djur och du har möjlighet att bestiga södra Sveriges högsta punkt på 377 möh.

Kungsleden, 425km (svenskaturistforeningen.se/omraden/kungsleden)
Kungsleden anses av många vara en av Europas vackraste vandringsleder. Här har du utsikt över många av Sveriges högsta berg och vildmarkskänslan är på topp under hela vandringen.

Bohusleden, 370 km (bohusleden.se)
En relativt lättvandrad led längs vår härliga västkust. Vandringen går över karga myrar och igenom lugna skogar bara några mil ifrån havets svallande vågor. 

Hallandsleden, 360 km (halland.se/sv/visit/hallandsleden)
Hallandsleden går igenom ett växlande landskap av djupa skogar och öppna landskap med hästhagar och små röda stugor, typiska för vårt land. Denna led går att kombinera med Bohusleden då de ansluter till vandra i Hallandsledens norra ände.

Tjustleden, 200km (tjust.naturskyddsforeningen.se/tjustleden/)
Om du är nyfiken på Västerviks kommun så är detta rätt led för dig! Chansen att få se vilt är stor och du passerar flera kulturhistoriska platser i form av torpruiner och rester av en fornborg, bland annat. Denna led ansluter till Ostkustleden söder och Östgötaleden i norr.

Västra Vätterleden, 195km

(skaraborgsleder.se/vandring/se_vandring_vastra_vatterleden.html)
Denna led följer den västra sidan av Vättern och visar upp en lättillgänglig och vacker del av Västergötland. Etapperna är bitvis kuperad och vissa etapper är på mellan 20 till 30 km. Vill man fortsätta att följa Vättern så ansluter Södra Vätterleden och sedan John Bauerleden.

Padjelantaleden, 160km (padjelanta.se)
Padjelantaleden går igenom den största av Lapplands tre nationalparker. Här finner du ett vidsträckt lågfjällsområde som mestadels håller sig ovanför trädgränsen. Leden går förbi en av fjällvärldens största och vackraste sjöar Virihaure. Om du gör en avstickare så når du Sveriges "otillgänglighetspol" med 5 mil i alla riktningar till närmaste väg.

Ostkustleden, 160km (http://www.enigma.se/ostkustled.htm)
Denna led går i en ring och innebär att du kan starta och sluta din vandring på samma ställe. Övernattningsstugor finns i slutet av all de 8 etapperna om ca 20 km. Leden är väl underhållen med tydliga markeringar och flera badmöjligheter finns efter leden.

Höga Kustenleden, 129km (hogakustenleden.com)
Den här nästan 13 mil långa leden går igenom det natursköna landskapet Höga Kusten och innehåller mestadels lätta till medelsvåra etapper. Havet, stenhällar, små tjärnar, nationalpark och den omtalade Slåttdalsskrevan passerar du under vandringens gång.Skåneleden, 1183km (skaneleden.se)
Skåneleden hade varit den längsta leden på listan men detta är egentligen ingen led som du går från A till B utan den består utav 5 längre sträckor i hela Skåneregionen.

Nordkalottleden, ca 800km (kirunalapland.se/se-gora/nordkalottleden-2/)
Nordkalottleden får också ligga utanför listan eftersom att det egentligen bara är 350km av leden som går i Sverige och resten i Norge och Finland. Denna led börjar i Kautokeino i Norge och slutar i Kvikkjokk i Sverige.


Har jag missat någon led som du vet om? Skriv gärna en rad i kommentarsfältet!

Du Kanske Också Gillar

1 kommentarer

  1. Hej, du glömde bergslagsleden, 280km fördelat på 17 etapper ;)

    SvaraRadera