5 bra böcker om friluftsliv

april 12, 2015



Denna bok är helt klart den som jag bläddrat igenom flest gånger. Alla böcker från Lars Fält har fantastiska illustrationer av Alf Lannerbäck som gör det enkelt för läsaren att förstå vad som menas med t.ex. nödsåg, nyckelhålseld och lövbädd. Du får tips om ätbara växter, hur du kokar vatten utan kärl och hur människan reagerar i en överlevnadssituation. 

Jag har faktiskt fått förmånen av att träffa författaren till Friluftsmat i egen hög person. Under vår temavecka "Torka mat" under fjälledarutbildningen så var det just Anita som stod för kunskapen. Många lärde sig hur man använde en mat-torkför första gången och färdkosten i ryggsäcken har aldrig varit sig likt sen dess. I denna lilla bok får du all nödvändig kunskap om hur du torkar mat. Tjocklekar (viktigare än vad man tror), temperaturer och konkreta förslag på vad som går att torka och inte. Du får även tips på hur du bygger din egen tork, om du inte skulle ha råd att investera i en sådan här


Precis som första boken i listan så har Uteliv på vintern en självklar plats i bokhyllan - och jag tycker absolut att den bör finnas i din med om du är friluftsintresserad! I den här boken fokuserar Fält på hur man klarar sig på färd under vintermånaderna. Hur du bör klä dig, vädrets snabba skiftningar och navigering är punkter som tydligt beskrivs och självklart illustreras av Lannerbäck. Mycket fokus ligger på olika sorters snöbivacker, vilket är en väsentlig kunskap om du färdas under längre tid framför allt i fjällmiljö.

När jag guidar gäster i naturen så är det ofta vi stöter på olika spår i snön eller avgnagda kvistar efter skogsvägen. Många gånger hoppas gästerna på att få se djur under turen, men även tecken som tyder på att de varit i området är en viktig kunskap att kunna dela med dig av. Djurens Spår visar avtryck, spillning och andra tecken från djur i Sverige och Europa. Du kan även läsa om annan fakta kring djuren som brunstperioder, utbredning och beteenden. Boken är stor och ingenting du bär med dig i fickan (då kan du istället ha med dig den här) men den är helt klart värd att ha hemma för att kunna bättra på kunskaperna om våra vanligaste kompisar i naturen. 

Claes Grundsten är känd för sina storslagna naturbilder från de Svenska fjällen och andra delar av världen. Och självklart så illustreras den här grundläggande boken om vett och etikett i fjällen av hans fantastiska bilder. Fjällboken är ditt uppslagsverk med allt du behöver veta om friluftsliv ovan trädgränsen. Utrustning, fauna, vandringsteknik och mycket mer tas upp och förklaras. Visste du till exempel att den första leden som gjordes i ordning för turister var mellan Kvikkjokk och Sulitelma (Norge) år 1887?

Du Kanske Också Gillar

0 kommentarer